Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /web/htdocs1/movetobrnocom/home/www/wp-content/plugins/seo-ultimate/modules/class.su-module.php on line 1195
Cizinecká Policie Brno | Move To Brno relocation experts
Cizinecká Policie Brno - otevírací doba

Cizinecká policie Brno je zodpovědná za registraci pobytů cizinců, kteří se stěhují do Brna či Brno navštíví jako turisté. Kromě toho mají ještě několik drobnějších úkolů. Vše o nich, o adrese, otevírací době a mnohem dalším v našem článku níže.

Vzhledem k tomu, že si mnoho lidí plete Cizineckou policii a Ministerstvo vnitra, řekněme si nejprve, za co je Cizinecká policie v Brně zodpovědná.

Cizinecká policie Brno – řešená agenda

Zákon o pobytu cizinců na území České republiky říká, že každý cizinec, který přijede do ČR, je povinen se zaregistrovat na Cizinecké policii.

Toto platí jak pro občany EU, tak pro občany zemí mimo EU, jak pro turisty, tak pro cizince, kteří se do ČR stěhují. Občané EU mají na registraci 30 dnů od příjezdu, občané zemí mimo EU mají na registraci 3 dny od příjezdu do ČR.

Pokud jste cizinec a do ČR přijedete jen jako turista, nemusíte se na Cizinecké policii registrovat, pokud přespíte na hotelu, v hostelu, v lepším (legálním) AirBnb nebo v podobném ubytovacím zařízení. Tato zařízení mají povinnost Vás zaregistrovat. Z toho důvodu se při check-inu na recepeci hotelů vyplňuje takový ten bílý formulář.

Pokud jste ale například turista, který přespí v soukromém bytě (u kamarádů, u rodiny), tak se na Cizinecké policii registrovat musíte sám. Jak to udělat si projdeme níže.

Kromě registrace pobytů má Cizinecká policie na starosti i další věci:

  • registrace pobytu cizinců (viz výše)
  • vydávání oficiálních zvacích dopisů (pokud jste cizinec a chcete do ČR pozvat třeba kamaráda či rodinného příslušníka)
  • potvrzení o legálnosti pobytu pro účely uzavření sňatku na území ČR

Kromě těchto agend se Cizinecká policie zabývá i kontrolou nelegálních pobytů cizinců, nelegální práce cizinců, apod. S touto jejich agendou se však snad v praxi nesetkáte 🙂

Pokud potřebujete řešit něco jiného než výše uvedené (např. prodloužení dlouhodobého víza, dlouhodobý pobyt, trvalý pobyt, změnu adresy apod.), musíte navštívit Ministerstvo vnitra v Brně, ne Cizineckou policii.

Cizinecká policie Brno – adresa, otevírací doba

Cizinecká policie v Brně je položena poměrně pohodlně, jen několik zastávek od Hlavního nádraží. Nejbližší zastávka městské hormadné dopravy je zastávka tramvaje Tkalcovská.

Přesná adresa Cizinecké policie je Cejl 712, 602 00 Brno-střed-Zábrdovice.

Budova, kde se policie nachází vypadá jako jakákoliv rezidenční budova v okolí. To, že v domě sídlí Cizinecká policie poznáte v podstatě jen podle malé tabulky s nápisem:

Policie České Republiky
Odbor cizinecké policie
Oddělení pobytových agend


Otevírací doba Cizinecké policie je následující:

Po, St: 8 – 17
Út, Čt: 8 – 14
Pá, So, Ne: Zavřeno


Do prostor Cizinecké policie v Brně se dostanete skrze domovní dveře, když následně vyjdete do druhého podlaží. To, že jste na správném místě mimo jiné poznáte podle toho, že je vše na daném podlaží zamřížované 🙂

Když přijdete do druhého podlaží a vejdete dovnitř, dostanete se do čekárny s několika lavičkami a stoly. Cizinecká policie v Brně není moc vytížená, takže většinou nemusíte moc dlouho čekat. Na místě není žádné vyvolávací zařízení, takže to funguje na principu toho, kdo dřív přišel.

Registrace na Cizinecké policii – potřebné dokumenty

Pokud jste cizinec a na Cizinecké policii se potřebujete zaregistrovat (př. zůstáváte u přátel a ne na hotelu, právě máte schválené dlouhodobé vízum, apod.), budete k registraci potřebovat následující dokumenty:

  • pas – občané EU mohou použít i národní ID
  • platné vízum – pokud ho potřebujete a již máte schválené
  • registrační formulář – k dostání buď u nás nebo přímo na cizinecké policii
  • potvrzení o ubytování
  • doklad o zdravotním pojištění

Jakmile se dostanete na řadu, přijdete k volnému okénku a policistovi/ce předložíte Vaše dokumenty. Policista/ka dokumenty zkontroluje a pokud jsou v pořádku, dá Vám do pasu červené razítko s adresou pobytu a datem registrace.

V některých případech je toto vše a nic dalšího nemusíte řešit. V některých případech (např. pokud máte schválené podnikatelské vízum) musíte ještě razítko z Cizinecké policie donést na další úřady (př. Živnostenský úřad).

Registrace cizinců na Cizinecké policii je náš denní chléb, pokud tedy potřebujete pomoci s registrací na Cizinecké Policii Brno, kontaktujte nás a my Vám rádi se vším pomůžeme.